Wat is het verschil tussen APS en TENS?

Hoewel APS Therapy en TENS allebij met stroom werken en met pijnbestrijding te maken hebben maar daar houdt het vergelijk op.

De onderstaande tabel geeft u een goed overzicht over de verschillen:

APS Therapy

TENS

Golfvorm APSAPS golf.
Lichaamseigen impuls. Een exacte imitatie van de signalen waarmee het lichaam zelf haar boodschappen doorgeeft aan het centraal zenuwstelsel en het centraal zenuwstelsel aan weefsel en organen.
Mono-fasisch = gelijkstroom
Stroomsterkte in microampères = MET (Microcurrent Electrical Therapy).
TENSTENS-golf in zijn meest gangbare vorm;
Lichaamsvreemde impuls.
Bi-fasisch = wisselstroom.
Stroomsterkte in milliampères
 Effect
  • Pijnstilling
  • Ontstekingsremming
  • Energiebevordering
Pijnblokkering
Hoe werkt het? Het celmembraan wordt juist extra gestimuleerd om actiepotentialen te geleiden. Opdat in het lichaam bepaalde biochemische processen voor herstel en pijnvermindering in gang worden gezet en extra worden ondersteund. TENS is gebaseerd op de Gate-Control theorie. D.w.z TENS bewerkt door middel van ‘overprikkeling’ van de gevoelszenuwen een blokkade van de pijn. Het membraan van de zenuwvezel wordt “vastgezet”, waardoor de pijnprikkel de hersenen niet meer kan bereiken.
Effect op biochemische processen in het lichaam APS bevordert de productie van ATP = adenosine trifosfaat fors (500% – 800%). ATP speelt een hele belangrijke rol in de energie huishouding van het lichaam. Bovendien is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat onder invloed van APS veel meer pijnstillende stoffen, zoals bèta-endorfine en leucine-enkefaline in het lichaam worden vrijgemaakt. TENS reduceert het ATP gehalte sterk. Door de hoge stroom wordt energie onttrokken aan het lichaam.
Dosering Bij APS ziet men, als het beter gaat, dat men de stroomsterkte zelfs minder hoog hoeft op te draaien, voordat men iets voelt. Het lichaam geeft zo zelf aan dat het aan een mindere prikkel voldoende heeft om het positieve effect te onderhouden. Tijdens de behandeling moet men de stroomsterkte steeds hoger draaien omdat er gewenning optreedt. Dit moet overigens ook om een blokkade van de pijn te bereiken. Maar dat betekent ook dat U steeds meer nodig heeft om minder pijn te ervaren.
Waarneming
(patiëntvriendelijkheid)
U mag hooguit even een lichte tinteling of prikkeling voelen; daarna wordt de stroomsterkte teruggedraaid tot U niets meer voelt. De prikkelsensatie kan als onprettig of zelfs pijnlijk ervaren worden.
Plaatsing Het specifiek behandelen van de pijnplek is niet altijd noodzakelijk, want bij b.v. vermoeidheidsklachten volstaat de basis behandeling van de rug in combinatie met de behandeling van het hele lichaam. Hierdoor vermindert de pijn in het hele lichaam zonder dat er een specifieke pijnplek wordt behandeld. Alleen lokaal toe te passen.

 

Posted in: APS Therapy - Algemeen